Blessurepreventie

In samenwerking met fysiotherapeuten i.o. Thijs Jesse en Marissa van Baal is een blessurepreventie programma opgesteld voor spelers van RKAV Volendam, maar natuurlijk ook voor andere sporters van andere verenigingen. Iedere preventiekaart is opgebouw uit drie onderdelen: 

1. Een uitleg over de blessure

2. Oefeningen die je kan doen bij de vereniging

3. Oefeningen die je thuis kan doen

 

De oefeningen richten zich op het voorkomen van de blessures en op het herstelproces tijdens- en na een blessure. Klik op één van de plaatjes en bekijk het filmpje van één van de bovenstaande onderdelen.

Osgood Schlatter


Osgood Schlatter is een blessure die vaak voor komt bij kinderen in de groei. De klachten ontstaan meestal tijdens of na de sporten. De klachten kunnen plotseling of acuut ontstaan. Vaak komen deze klachten voor bij sporten waarin veel gerend en gesprongen wordt. Denk hierbij aan voetbal, handbal, volleybal etc. Bewegingen zoals fietsen, kniebuigingen en het zitten op de knieën worden vaak als pijnlijk ervaren. Kenmerkend voor Osgood Schlatter is pijn en zwelling ter hoogte van de aanhechting van de patellapees aan het scheenbeen. Deze aandoening komt met name voor bij meisjes tussen de 8 en 14 jaar & jongens tussen de 10 en 16 jaar.


Patello Femoraal Pijn Syndroom

PFPS is een blessure die voor kan komen bij kinderen die in de groei zitten. Intensieve sportbeoefening kunnen de klachten veroorzaken. De klachten beginnen vaak geleidelijk, in enkele gevallen kan het acuut optreden na een trauma. Bewegingen zoals lopen, traplopen, fietsen of lang zitten kunnen als pijnlijk worden ervaren. Soms kan de knie iets opgezwollen zijn. Kenmerkend voor de klacht van PFPS is pijn aan de voorzijde, of rondom de knieschijf. Dit komt doordat de knieschijf tegen het bovenbeen wordt gedrukt.