Verschillende loopstijlen

Zo zittend in je campingstoel uitkijken op een speelplaats in het midden van een cirkel van tenten en caravans is het mooi om te zien hoeveel verschillende loopstijlen er zijn bij kinderen. De één landend op haar hakken en een ander bewegend als een trein met zij armen. Dan heb je ook kinderen die naar de grond kijken als ze hardlopen of kijken naar de wolken, met als gevolg dat ze tegen iemand aanbotsen als er een step van rechts komt. Maar wat is nu de juiste loopstijl?

 En kan in deze verscheidenheid van stijlen overeenkomsten vinden? Ja, ze gaan allemaal hard in één rechte lijn van het 'tijdeljke huis' naar de schommels, glijbaan en zand in het midden. Allemaal botsen ze wel eens tegen iets aan onderweg naar dit einddoel. Iedereen, met al die verschillende stijlen. Niets anders dan bij de finale van de 100 meter sprint of hordenraces. Ook daarin zie je grote verschillen in stijlen. Grote passen, kleine passen. krachtige- en felle arminzet, aanrakingen van horden en balansverstoringen. Eigenlijk niet anders dan wat ik zag vanuit mijn campingstoel.

Dus voor alle kinderen op de camping onderweg naar de speelplaats is er hoop om wellicht een finale op een EK te halen. Naar mijn mening probeer je bij iedere sporter de juiste formule te vinden tussen paslengte, pasfrequentie, arminzet en lichaamshouding. Niet lopen zoals atleet A of B, maar juist kijken wat het beste past. Eigenlijk doen de kinderen dat op de camping ook, want alle stijlen zijn het resultaat van  oplossingen. Na een aantal keren gevallen te zijn, omdat een het jongetje teveel naar het gras keek, kwam hij erachter dat vooruitkijken de kans op ongelukken verkleinde.

Op wat oudere leeftijd -8 tot 10 jaar- kunnen trainers  daar een handje bij helpen.  Aandacht besteden aan de manier van lopen dat het beste past bij iedere sporter dat is één van de doelstellingen binnen trainingen die ik verzorg. Niet alleen voor jonge sporters, maar ook voor sporters op leeftijd.


 »